Site pictogram SkiBro

Tips voor beginnende skiërs die hun skitechniek willen verbeteren 

Tips voor beginnende skiërs die hun skitechniek willen verbeteren 

Leren skiën lijkt aanvankelijk een flinke uitdaging. Met onze tips plus een beetje oefenen is het echter niet zo moeilijk als het lijkt om een paar bochtjes op de piste te draaien. We hebben onze tips voor beginnende skiërs hieronder op een rijtje gezet. 

Het maakt niet uit of u voor het eerst op skivakantie gaat of al een paar dagen skiles achter de rug hebt. Wij hebben een aantal tips en trucs voor u bijeengeraapt. Gebruik ze om uw skitechniek te verbeteren, zodat u in ieder geval uw eerste bochtjes op de beginnerspiste kunt draaien. 

Mocht u nog twijfelen of leren skiën wel iets voor u is, dan vindt u veel nuttige informatie in ons artikel “8 Tips voor laatbloeiers om te leren skiën (link to Blog 1). Ideaal gezien raden wij beginnelingen aan skilessen te nemen bij een skileraar die is aangesloten bij een skischool. Maak u geen zorgen, u wordt echt niet ingedeeld bij een groep kinderen waar u bovenuit torent. Een derde van alle nieuwelingen zijn volwassenen! 

Het eerste en belangrijkste punt: de sneeuwploeg 

Wat we u voordat u de piste opgaat absoluut willen bijbrengen is deze topper onder de beginnerstips: de sneeuwploeg! De sneeuwploeg is de basis voor al het remmen en draaien dat het begin vormt van uw ski-avontuur. Met de ploeg bepaalt u de snelheid en de gekozen richting. U durft het wellicht al aan om van de babypiste over te stappen naar de hoofdpiste, maar wacht totdat u deze techniek goed beheerst! 

Als u de sneeuwploeg eenmaal van uw lijstje hebt afgekruist, helpen de drie onderstaande tips om de eerste bochtjes te maken of om de zojuist aangeleerde skitechniek voor beginners te verbeteren: 

Postuur 

Het juiste postuur is van het grootste belang tijdens het skiën. Immers, als u een verkeerde houding aanneemt, bijvoorbeeld als u te ver voor- of achterover leunt, is het moeilijk om uw evenwicht te bewaren met een val als onvermijdelijk gevolg. 

Probeer het uit in staande houding met uw skischoenen omgebonden. Zet uw ski’s op een egaal oppervlak in de vorm van een V. Breng de punten naar elkaar toe met de achterste uiteinden ver uit elkaar. Wij raden aan om dit eerst onder de knie te krijgen voordat u een poging doet uw ski’s parallel te zetten. 

Buig uw knieën lichtjes. Verplaats uw gewicht een beetje naar voren tot u voelt dat u uit balans bent. Probeer dan achteruit te leunen. Zo leert u welke positie het beste is om uw evenwicht te bewaren.

Houd uw bovenlichaam zo recht mogelijk, houd uw knieën lichtgebogen en houd uw armen aan uw zijde en voor uw lichaam. Probeer nu in de ploeghouding van een flauwe helling af te glijden. Houd te allen tijde het juiste postuur aan, zodat u niet achterover valt. Wij raden u aan nog geen stokken te gebruiken bij deze oefening zodat u niet geblesseerd raakt. Concentreer u op uw houding. 

Om de ploegpositie aan te houden en uw snelheid te verminderen, drukt u uw hielen naar buiten. Hierdoor wordt de ploeg groter en als gevolg daarvan remt u af of stopt u helemaal. Als u uw hielen weer enigszins naar binnen drukt, wordt de V kleiner en 

uw snelheid neemt toe. Zorg er altijd voor dat de punten van de ski’s bij elkaar blijven maar niet over elkaar heen schuiven! 

Oefen hiermee totdat u de ploeg gemakkelijk groter of kleiner kunt maken en de juiste balans hebt gevonden. 

Omdraaien in de sneeuwploegpositie 

Zodra u veilig een paar meter bergaf kunt skiën in de ploeghouding en ook kunt stoppen en starten, kunt u focussen op bochten nemen door uw gewicht op uw ski’s te verplaatsen. Ga op een zeer vlakke helling staan, in een zijwaartse positie ten opzichte van de benedenkant van de helling. 

Laten we aannemen dat de berg aan uw rechterzijde ligt en het dal dus links. Verplaats nu uw gewicht enigszins naar de ski die het dichtste bij het dal staat. Deze wordt de dalski genoemd. Houd uw bovenlichaam rechtop en leun niet naar beneden, richting dal, om niet uit balans te raken. 

Doe nu hetzelfde met de ski aan de bergkant: de bergski. U komt er snel achter dat u beter in balans evenwicht blijft als u uw gewicht iets verplaatst naar de dalski. 

Om weer in de uitgangspositie van de skiploeg te komen, skiet u een stukje bergafwaarts. Verplaats daarbij uw gewicht naar uw linkerski. Hierdoor draait u automatisch naar rechts. 

Let erop dat de punten van uw ski’s naar elkaar wijzen en dat u in de ploeghouding blijft. Houd uw knieën licht gebogen en houd uw armen bij uw zijde en voor uw bovenlichaam. Probeer niet te veel naar links te leunen, anders verliest u uw evenwicht en komt u aan de dalkant ten val.

Door dit een paar keer te oefenen, komt u er langzamerhand achter dat de ski automatisch meedraait als u uw gewicht verplaatst. Meer gewicht op links = een bocht naar rechts maken. Meer gewicht op de rechterski en u zwenkt naar links. Om goed te kunnen draaien, hebt u echter wel een zekere mate van snelheid nodig. 

Rem niet te hard en gebruik uw momentum om de bocht te maken. Als het u te snel gaat, maak dan de ploeg breder en verminder uw snelheid of rem helemaal. 

De aanhouder wint 

Houd vol, ook al komt u waarschijnlijk een paar keer op uw achterwerk terecht. Als u deze basistechnieken intensief oefent, heeft u de belangrijkste skitips voor beginnelingen al onder de knie. Vanaf dit punt kunt u alleen maar vooruitgang boeken en duurt het niet lang voordat u de eerste paar bochtjes op een blauwe piste kunt maken. 

U hoeft niet meteen de berg op te gaan met de skilift om de eerste ploegbochten uit te proberen. Vergeet niet de ‘magische tapijten’ in het beginnersgebied; hiervan kunt u in de meeste skigebieden gratis gebruik maken. U merkt ongetwijfeld dat u op de eerste dag al enorme vorderingen maakt als u gewoon uw eigen tempo aanhoudt. 

Kinderen leren snel omdat ze niet meteen opgeven en niet te veel nadenken over wat ze aan het doen zijn. Behoud die kinderlijke mentaliteit als u leert skiën. Iedereen kan het! 

Als u de sneeuwploegdraai al goed beheerst, kunnen onze “6 tips voor gevorderden om de skitechniek te verbeteren” u helpen om uw kennis te vergroten (link naar Blog 5) Wie weet, misschien beheerst u binnenkort zelfs ook de zwarte piste.

Mobiele versie afsluiten