Een gastbijdrage van onafhankelijke skileraar Sandy M.
Hoe oud moeten kinderen zijn voor ze beginnen met skiën?
Een vraag die ik als skileraar vaak krijg is op welke leeftijd ik zou aanraden om kinderen voor de eerste keer op ski’s te zetten. Helaas is er geen eenvoudig antwoord, maar er zijn een paar goede richtlijnen.
Het belangrijkste is dat ze sterk genoeg moeten zijn. Ik zou zeggen dat het een basisminimum is om zonder hulp de trap op en af te lopen. Verder komt het er ook op aan wat je wilt dat ze uit de ervaring halen.
De waarheid is dat maar heel weinig twee- of driejarigen die 1 weekje skiën, zich de volgende winter iets zullen herinneren. Dit wil niet zeggen dat ze niet op die leeftijd mogen beginnen, maar je moet realistisch blijven over hoeveel ze zullen leren en hoe ver ze zullen vorderen. Zeker op deze leeftijd zou ik zeggen dat 2 uur les inclusief pauze per dag meer dan voldoende is.
Als je het geluk hebt om vaker te kunnen skiën in een seizoen, is er het potentieel om veel verder te komen, maar voor deze blog ligt de focus meer op kinderen die elke winter een week of twee skiën.
Afhankelijk van het kind, komt het punt waarop de dingen wat meer beginnen te klikken normaal gesproken rond de leeftijd van 5 jaar. In dit stadium beginnen ze de kracht te krijgen om meer te doen, maar ze beginnen ook meer van de vaardigheden die ze van jaar tot jaar hebben geleerd, te behouden.
Wat is de beste manier om kinderen te leren skiën?
Voor alle kinderen is het erg belangrijk om er niet van uit te gaan dat ze aan het nieuwe seizoen beginnen met hetzelfde niveau als het vorige. Sinds je laatste skitrip zijn ze gegroeid en de impact hiervan op hun evenwicht kan heel groot zijn. Het komt voor dat kinderen die het voorgaande jaar erg goede skiërs waren, door een plotselinge groeiperiode in Bambi op ijs veranderen.
Het is de moeite waard om rustig aan het begin van je skivakantie te beginnen. Ik vind het ook leuk om wat oefeningen en opdrachten te doen die het evenwicht van het kind uitdagen en testen. Zo krijg ik een beter idee van hoe hun evenwicht en coördinatie zijn.
Dit helpt me ook om hun vaardigheden als skiërs te begrijpen: ze kunnen bijvoorbeeld erg comfortabel zijn op snelheid, maar het kan zijn dat ze zonder die snelheid niet zo evenwichtig zijn als ze zouden moeten zijn. Als ik dit soort informatie weet, kan ik bepalen waar we aan moeten werken, maar ook waar ik ze op de berg mee naartoe kan nemen. Zeker als ze moeite hebben om langzaam te skiën, blijf ik liever op redelijk gemakkelijk terrein om dit te oefenen, en misschien ook zo de drukte te vermijden.
Een algemene regel om kinderen te helpen het meeste uit hun skiën te halen, ongeacht in welk ontwikkelingsstadium ze zich bevinden, is om meer nadruk te leggen op leren door plezier en spel (hier is één belangrijke uitzondering).
Technische uitleg heeft zijn plaats, maar voor de meeste kinderen zal het productiever zijn om een aantal spellen te spelen, of een aantal uitdagingen aan te gaan waardoor ze de veranderingen die je probeert te maken, zelf kunnen voelen.
Een voorbeeld is dat in plaats van een technische oefening met uitleg te geven, je ze gewoon laat skiën zoals verschillende dieren. Het resultaat is misschien hetzelfde, maar het niveau van plezier en betrokkenheid en het gemak van begrip zal waarschijnlijk de tweede optie veel productiever maken.
Zoals met zoveel zal dit van het individu afhangen, maar ik merk dat het kan helpen om dingen competitief te maken. Maar in plaats van het wedstrijdelement binnen de groep te creëren, maak ik het graag competitief tussen de groep en mijzelf. Zo voorkom ik onrust en onenigheden.
Dit betekent dat iedereen er baat bij heeft elkaar te helpen, en dat ze er allemaal baat bij hebben als iedereen de moeite neemt om te leren. Deze competitieve dynamiek kan ook de sfeer binnen de groep helpen, want iedereen werkt ineens naar hetzelfde gemeenschappelijke doel toe.
Een andere reden om de hoeveelheid praten en technische uitleg in kinderlessen te beperken, is dat we de tijd die we daadwerkelijk skiën kunnen maximaliseren. Iets wat erg handig is voor kinderen als ze leren skiën, is gewoon veel afstand nemen onder hun ski’s. Zoals ik al zei, kan skiën veel leuke taken en uitdagingen met zich meebrengen, maar het is goed om het zoveel mogelijk door elkaar te halen. Dit betekent veel verschillende maten en vormen van bochten, veel verschillende snelheden en veel verschillende en gevarieerde terreinen. Dit kan de skiër helpen om zo bekwaam en evenwichtig mogelijk te worden. Het afwisselend houden, is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het leuk en interessant blijft (hoewel ik wel een aantal kinderen ken die heel graag de hele dag in het funpark en de skicross willen zitten).
Iets anders waar ik me aan aanpas als ik met kinderen aan het skiën ben in plaats van met volwassenen, is mijn skispoor, en vooral de vorm van de bochten. Dit komt grotendeels doordat het verschil in gewicht en skilengte het best moeilijk maakt voor kinderen om skisporen van volwassenen te volgen, terwijl ze een goede bochtvorm behouden. Ik merk dat een combinatie van het verlengen van de bocht en ervoor zorgen dat ik door de bocht drift, alle kinderen kan helpen om een goede lijn te houden. Zo hebben ze vloeiende, ronde, consistente bochten. Dit is erg handig om in een vrij vroeg stadium van het skiën aan te werken, omdat het een grote impact kan hebben op hun vooruitgang als skiërs.
Kinderen veilig houden op de hellingen
Ik zei dat er een belangrijke uitzondering is op het idee van leren door plezier en spel, en dat is wanneer je aan het skiën bent in situaties waarin de focus volledig op veiligheid moet liggen.
Uiteraard heeft veiligheid de hoogste prioriteit, ongeacht wat we doen, maar in sommige situaties hoeft er niet zo actief aandacht te zijn voor veiligheid omdat de situatie zelf minder gevaren met zich meebrengt. In die situaties die meer potentieel hebben om gevaarlijk te zijn, moet je de volledige controle hebben over wat er gaande is, dus het spel stopt en je zorgt ervoor dat de focus ligt op veilig skiën.
Ik denk ook dat uitleggen waarom je in deze situaties anders skiet, erg belangrijk is. Zo kunnen de kinderen zich beter bewust worden van de veiligheid in de bergen.
Een heel duidelijk voorbeeld in Verbier van een situatie waarin de nadruk vooral op veiligheid moet liggen, is skiën op de Combe/M25-piste, of de dalafdaling naar Medran, als het druk is.
In deze situaties is het veel beter om de spellen te stoppen en je gewoon te concentreren op langzaam en veilig skiën. Ik zou zelfs willen zeggen dat ik er in deze situaties voor zorg dat iedereen mijn lijn volgt, zodat ik de zaken zo veilig mogelijk kan houden. Iets zo onschuldigs als skiën aan de verkeerde kant van de piste, of een simpele sprong aan de kant van de dalafdaling, kan de veiligheid in gevaar brengen als het druk is.
Of je nu een ouder bent of een skileraar, kinderen leren skiën kan een zeer lonende ervaring zijn, en ook heel leuk. Hun enthousiasme en vreugde kunnen delen en hen aanmoedigen is fantastisch. Uiteraard moet de primaire focus liggen op het altijd veilig houden van dingen. Daarnaast is het een geweldige kans om plezier te hebben en zo creatief en speels mogelijk te zijn op je ski’s, ook al betekent dit dat je er nu en dan een beetje raar uitziet.