Met minder mensen op de piste en geweldige aanbiedingen van chalets tot kortingen op skipassen, en het feit dat het een buitenactiviteit is met veel sociale afstand, is dit misschien wel het perfecte moment om te leren skiën.
Moet ik per se leren skiën met een gediplomeerde skileraar?
Kun je leren skiën zonder les te krijgen? In één woord, ja. Maar je kunt ook zonder lessen gaan rotsklimmen. Of uit een vliegtuig springen. Of gaan duiken. Voor alle sporten geldt, of ze nu extreem zijn of niet, dat als je zou willen, je ze zonder lessen te nemen kunt beoefenen. Maar de kans is groter dat je je daarbij dan behoorlijk ernstig verwondt. Met als gevolg dat je er uiteindelijk heel lang spijt van hebt.
Skilessen zijn niet gratis. Laten we dat voorop stellen. En die kosten komen boven op de vakantie, de uitrusting en die poot-uitdraaiende skipas waar je gewoon niet omheen kunt. Het idee om les te krijgen van een vriend en zo een beetje geld te besparen lijkt dan behoorlijk verleidelijk. Want hoe moeilijk kan het nu echt zijn?
En hierin schuilt nu juist het gevaar. Skilessen zijn namelijk niet alleen een kwestie van leren skiën. Dat is het makkelijke gedeelte! Ze bestaan uit veel meer. Je leert niet alleen de vaardigheden die je nodig hebt om jezelf onder controle te houden terwijl je van ijzige bergen af suist, je leert ook ski-etiquette, hoe je op de pistes moet navigeren, hoe je een stoeltjeslift moet gebruiken en vooral hoe je kunt vallen zonder jezelf te bezeren.
Vallen is een natuurlijk onderdeel van skiën. Iedereen valt. En daar ben ik geen uitzondering op. Tijdens mijn eerste paar vakanties gleed ik waarschijnlijk meer op mijn rug dan dat ik op mijn ski’s stond! Maar als je na je eerste valpartij een instructeur hebt die je een handje kan helpen en je kan vertellen waarom je viel, ervaar je opeens de onschatbare waarde van een gediplomeerde instructeur. Skileraren zijn tenslotte niet alleen geweldige skiërs, ze zijn gekwalificeerd om er van jou ook een te maken. Niet iedereen kan instructeur zijn, en het kost jaren van training en kwalificaties om te komen waar ze zijn, dus denken dat je het zonder hen kunt, is niet echt een slimme zet!
Hoe lang duurt het om te leren skiën?
Maar laten we open kaart spelen. Ik probeer je niet bang te maken. Duizenden en duizenden mensen trekken elk jaar naar de bergen en genieten van de sport zonder te vallen en zichzelf te bezeren. Dat is een feit. Maar het is aannemelijk dat de meesten van hen ooit les hebben gehad. Iemand die er gevoel voor heeft, kan na een paar uur les al zelfstandig op pad. Anderen hebben misschien een paar dagen nodig. Er is geen definitief antwoord op de vraag hoe lang het duurt om te leren skiën?
Maar er is wél een definitief antwoord op de vraag, heb ik lessen nodig? Jazeker. Als je nog nooit hebt geskied, is het niet alleen gevaarlijk voor je om alleen de berg op te gaan, maar ook voor de mensen om je heen. Statistisch gezien worden de meeste verwondingen als gevolg van een botsing tussen twee skiërs veroorzaakt door een beginner. Maar dat zou je niet af moeten schrikken. Als je namelijk lessen neemt, leer je hoe je die incidenten kunt vermijden, en vooral die snelheidsduivels te ontwijken die in rechte lijn de berg af vliegen, want geloof me, ze zijn er!
Waarom heb ik skilessen nodig?
De technieken die je tijdens je eerste lessen zult leren, helpen je te remmen en de controle te houden. En de meest geschikte persoon om je dit goed aan te leren, is degene met de ervaring en kwalificaties. Maar afgezien van die technieken, krijg je ook een goede introductie over hoe de berg werkt. Het is namelijk een compleet andere wereld dan je gewend bent.
Met groene, blauwe, rode en zwarte pistes om over te navigeren, honderden kilometers kronkelende afdalingen evenals pistenbully’s, groms, rollers, hobbels, kickers en de altijd gevreesde sleepliften, is er heel veel om rekening mee te houden. Iemand bij je hebben die de berg en al zijn geheimen als hun broekzak kent en je veilig houdt is dan ook van onschatbare waarde.
De reden dat we gaan skiën is om te genieten, en dat begint pas echt als je je geen zorgen hoeft te maken over hoe je aan het skiën bent en rond kunt kijken. Er is geen magischere plek op de wereld. En met een instructeur die je ondersteunt en je instrueert met behulp van internationaal gestandaardiseerde lesmethoden, zul je veel sneller vooruitgang boeken dan wanneer je het alleen zou proberen.
Maar ik weet wat je denkt. Je hebt je toch veel dingen zelf bijgebracht. Nou, skiën is anders. En hoewel je natuurlijk uitrusting bij een winkel kunt huren zonder dat iemand er maar ook naar vraagt of je kunt skiën, is dat een regelrechte ramp. Weet jij welke maat ski’s je nodig hebt? Welke lengte stokken? Door slechts één les te nemen, heb je een goede start en elimineer je onmiddellijk alle slechte gewoonten die je zou ontwikkelen wanneer je het zelf zou proberen.
Kan ik niet gewoon les krijgen van een vriend?
Het is erg verleidelijk om een vriend, die waarschijnlijk ook best goed kan skiën, je iets aan te laten leren. Ik heb deze vraag al vaak gehad. En ik wijs ze altijd af. Want hoewel ik zelf bekwaam ben, heb ik waarschijnlijk slechte gewoonten die ik compenseer. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar powderruns en niet naar groene pistes om mijn sneeuwploeg te oefenen. En als er van mij wordt verwacht dat ik je lesgeef, en mijn tijd op de berg dus ook zo doorbreng, dan ga ik proberen mijn eigen plezier in balans te brengen met jouw leerproces. Dit betekent dat je uiteindelijk niet veel kwaliteitsles krijgt. Ik zal niet zoveel aandacht aan je besteden, en ik zal je waarschijnlijk meenemen naar plaatsen waar je gewoon niet mee om kunt gaan.
Maakt dit mij een slechte vriend? Niet echt. Ik ben gewoon geen instructeur. En ik zou het ook niet aangeboden hebben om het wél te zijn. Maar omdat je het me vroeg en smeekte, zou ik waarschijnlijk “ja” hebben gezegd en mijn slechte gewoonten aan je door hebben gegeven. Ik zou je waarschijnlijk in het diepe gooien omdat ik ook plezier wil hebben en niet vast wil zitten aan het lesgeven aan jullie tijdens mijn hele vakantie. Maar dat zeg ik natuurlijk niet. Ik doe het gewoon, ook al is dat niet echt eerlijk voor ons beiden.
Skilessen zijn er in veel verschillende pakketten, en je kunt er altijd een vinden die bij je past. Als je een beginner bent en je hebt een open persoonlijkheid, dan is een groepsles misschien iets voor jou. Je kunt ze vaak in enkele of bloksessies boeken, en je zult het heel leuk vinden om te leren met mensen van een vergelijkbaar niveau. Dit kan een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en samen te lachen. Omdat er niets leuker is dan in een van die groepen te zitten!
Je kunt ook kiezen voor een privésessie als je de snelheid wilt maximaliseren waarmee je leert. Met een instructeur die uitsluitend op jou is gericht, zul je sneller vooruitgang boeken en kunnen ze hun lessen blijven aanpassen aan jouw niveau. Voor degenen die op zoek zijn naar een serieuzere leerervaring zijn een-op-een lessen vaak de extra kosten waard. Zelfs op gemiddeld of gevorderd niveau kan deze optie zeer nuttig zijn.
En afgezien van het leren skiën, is het goed voor iedereen op de berg om goede bergetiquette en skitechniek te hebben door middel van lessen. Onthoud dat we er allemaal zijn om een leuke tijd te hebben. Dus als je overweegt de lessen over te slaan en het zelf eens te proberen, zou ik zeggen: wacht even. Je denkt hier aan jezelf, maar je gaat de verkeerde kant op. Het voordeel is dat je een beetje geld bespaart, maar de gevolgen zijn veel groter.
Je hebt maar één zware val nodig om je ski-ervaring te verpesten, en terwijl je daar in de sneeuw ligt met poeder in je kleren en een gekneusde rug, denk je bij jezelf: misschien waren de skilessen toch niet zo duur…
Je kunt geen prijs op je gezondheid plakken, en je kunt zeker geen prijs rekenen voor de herinneringen die je mee naar huis neemt na een geslaagde skivakantie. Natuurlijk zal een les een uur of twee van je bergtijd in beslag nemen, maar over tien, twintig, veertig jaar zul je blij zijn dat je het hebt gehad. En waarschijnlijk vertel je een beginner zoals jij waarschijnlijk dezelfde dingen die je hier ook hebt gelezen.