Als u de parallelle en korte bochten eenmaal zonder problemen beheerst en nu elke berg af kunt suizen, of het nu een rode of zwarte piste is, bent u klaar om de carve-techniek onder de knie te krijgen. U kunt het natuurlijk op eigen houtje proberen of – een aanrader vinden wij, en u steekt veel meer op – u kunt leren carven op een carve-cursus met een gediplomeerde skileraar en skischool.
Carven ziet er niet alleen stijlvol uit, maar het is ook erg spannend! Carven houdt in dat u veel meer op de rand staat dan u gewend bent en daardoor de bochten afsnijdt zonder te glijden. Het draait er allemaal om dat u een perfecte draai maakt, met snijdende bochten waardoor u veel meer plezier beleeft aan het skiën op de geprepareerde piste.
Vóór de uitvinding van de ronde sidecuts op ski’s was carven in snelle bochten het domein van profs en uitstekende skiërs. Dankzij de nieuwe, moderne carve-techniek kunnen zelfs gevorderde skiërs elegante bochten draaien zonder gebruik te maken van de kanten van hun ski’s. Daardoor beleven ze nog meer plezier aan het carven. De ski draait met veel meer gemak dankzij het feit dat het middengedeelte veel smaller is dan de voor- en achterkant.
Toch dient u de juiste techniek te leren om te carven. Het volstaat niet als u simpelweg meer gewicht op de kanten zet. Zelfs de beste skileraar die gespecialiseerd in carven kan u niet omtoveren in een meester-carver als u niet weet hoe u de belangrijkste bewegingen moet maken en daar het beste uit kunt halen. Hier zijn dus enkele tips die u helpen om uw carvingtechniek te verbeteren vóór een skiles of als u al lessen neemt.
Wat hoort er in uw carvingpakket? Wat u nodig hebt om deze techniek te oefenen: carve-ski’s en een redelijk lastige piste die technisch in goede staat verkeert. Uw pakket zou ook kracht en uithoudingsvermogen moeten bevatten, want u dient uw spieren gerichter te gebruiken dan bij normaal skiën. Met onze belangrijkste tips om te leren carven, brengt u uw ski-ervaring naar ongekende hoogten (niet alleen op drieduizend meter hoge bergtoppen).
- De startpositie bij het carven
Bij het carven neemt u een iets andere skipositie in dan u gewend bent. In plaats van uw ski’s op heupbreedte te houden, houdt u ze nu op schouderbreedte. Hierdoor laat u uw benen, vooral uw knieën, harder werken.
Voor het overige raden wij aan om de gebruikelijke ski-positie aan te houden zoals u die geleerd hebt. De knieën en enkels zijn licht gebogen, en u drukt uw schenen tegen de skischoen. U houdt uw handen en armen op een afstand van ongeveer tien centimeter voor uw bovenlichaam.
- Het voetenwerk bij het carven
Bij het carven is uw algemene houding en vooral de manier waarop u uw benen neerzet, van het grootste belang. Wanneer u de bocht ingaat, drukt u op de binnenrand van de buitenste ski (de onderste) zodat u uw lichaamsgewicht naar voren verplaatst. Hier komt spierkracht bij kijken, want u moet actief druk uitoefenen op de ski’s.
Bij het carven begint u veel eerder op te schuiven vergeleken met een doorsnee parallelbocht. U focust met uw hele lichaam richting midden van de bocht. U leunt nog meer door uw knieën en duwt ze tegen de helling aan. U moet u indenken dat u op een motor rijdt, en in de bochten leunt.
Druk uw bekken zo ver mogelijk naar beneden en zet er meer druk op. Daarbij belast u beide ski’s, maar oefent u net iets meer druk uit op de ski bergaf vergeleken met de opwaartse ski. Doordat u bij het carven beide benen belast haalt u een hogere snelheid in de bochten, terwijl u toch in evenwicht blijft.
- Uw lichaamshouding bij het carven
Bij het skiën en de parallelle bocht bent u er zich ongetwijfeld van bewust – dit is als het ware in uw hoofd gestampt – dat u in de bochten altijd een op- en neergaande beweging moet maken. Echter, bij carven is dit anders.
Waar u bij het carven vooral rekening mee moet houden is dat uw lichaam altijd centraal boven de ski’s moet blijven. Hoe behoudt u dan het evenwicht op het terrein? Enkel door bewegingen te maken met uw voet-, knie- en heupgewrichten. Het bovenlichaam blijft stil.
Dus, uw bovenlichaam houdt altijd min of meer dezelfde houding aan, maar u leunt wel in de bochten, net zoals u op een motorfiets zit. Laat de heupen het werk doen.
Dus, het komt erop neer dat u een iets bredere skigrip hebt dan voorheen; u verplaatst uw lichaamsgewicht meer naar voren en leunt met de bocht mee. U oefent sterke druk uit op de binnenrand van de buitenste ski (afdalingsski) waar mogelijk, door uw knieën als het ware tegen de berg te drukken. Maar: u blijft druk uitoefenen op beide ski’s, en uw bovenlichaam blijft stabiel, d.w.z. u beweegt niet omhoog en omlaag.
- Oefeningen om het carven te leren
Laat voor deze oefening uw skistokken even aan de kant staan. Om te leren carven hebt u een helling met een gemiddelde moeilijkheidsgraad nodig. Ski parallel met de helling en probeer niet teveel snelheid te ontwikkelen, zodat u zich kunt concentreren op uw houding.
- Zet uw handen op uw knieën en duw ze omhoog, naar de opwaartse kant, tijdens het skiën.
- Houd uw benen op schouderbreedte uit elkaar en verplaats 60 procent van uw gewicht naar de afdalingsski.
- Blijf op uw plek, glij niet over de sneeuw.
- Als u deze oefening doet merkt u dat u automatisch de helling opgaat. De rand van de ski krijgt een grip als u uw knieën tegen de heuvel aanduwt. Als u deze oefening goed uitvoert, glijdt u niet over de sneeuw. Om dit te controleren kunt u altijd de skilijn in het oog houden.
Herhaal deze oefening totdat u niet meer uitglijdt! Als u deze beweging eenmaal machtig bent, probeer het dan nog een keer. Echter, deze keer skiet u niet parallel aan de helling, maar bergafwaarts.
- Houd dezelfde positie aan als in de eerste versie van deze oefening, maar probeer nu ietwat sneller te gaan.
- Als dit eenmaal lukt, haal dan uw handen van uw knieën.
- Probeer nu de kniebeweging te maken – die druk legt op de binnenrand van de buitenste ski – zonder uw handen te gebruiken. Uw lichaam leunt richting berg.
- Probeer dit nu nog eens uit maar dan met gebruik van de skistokken
U komt er al snel echter dat zodra u de goede manier van carven te pakken hebt, u sneller de bocht ingaat omdat u meer druk uitoefent. U kunt nu meer snelheid nemen en toch veel bochten draaien. Inclusief bochten op de skirand!
Als het carven inmiddels geen geheimen meer voor u heeft en u weer iets anders wilt proberen, hebben wij speciaal voor u de beste tips voor freeriden op een rijtje gezet.